כותב: רפאל בירנבום
תקן IFRS 16 שנכנס לתוקף ב2019 נועד לשפר את השקיפות והעקביות של הדיווחים הכספיים. עם זאת, בפועל בחלק מהמקרים התקן יצר בלבול ו"לכלוך" של התוצאות הכספיות.
במאמר זה ננסה לעשות סדר בנושא ולהסביר כיצד ניתן להתמודד עם ההשפעות של התקן.
הערה: לשם הבהירות, המידע המוצג כאן מפושט ועשוי לוותר על פרטים מסוימים.
מהו תקן IFRS 16 ומה השינוי לעומת התקן הקודם (IAS 17)?
תקן IFRS 16 מחייב חברות לכלול במאזן את רוב הסכמי החכירה (שכירות ארוכת טווח) וכך לתת ביטוי חשבונאי להתחייבות העתידית לשלם דמי שכירות גם בשנים הבאות ולערך הכלכלי של הזכות להשתמש בנכס לאורך תקופת החוזה.
התקן דורש רישום של:
- נכס: "נכס זכויות שימוש", המייצג את הזכות להשתמש בנכס לאורך תקופת החכירה.
- התחייבות: התחייבות לתשלומי החכירה העתידיים.
הנכס מופחת לאורך תקופת החכירה, וההתחייבות משקפת את הערך הנוכחי של התשלומים העתידיים.
לפני כניסת IFRS 16, חברות התייחסו בדוחות רק להוצאות השכירות השוטפות, כלומר ההוצאה בפועל באותה שנה. ההתחייבויות והתשלומים העתידיים לא הופיעו במאזן. IFRS 16 מדגיש את ההתחייבות החוזית של החברה לתשלומי שכירות ומחייב את רישומה במאזן.
במילים פשוטות יותר, עד כניסת התקן לתוקף התעלמנו במאזן מהסכמי החכירה והתייחסנו רק להוצאות השוטפות על שכירות. תקן IFRS 16 בעצם מדגיש שהסכם החכירה הוא התחייבות חוזית של החברה לשלם שכירות מספר שנים קדימה וצריך להתייחס להתחייבות הזו במאזן בדיוק כמו שמתייחסים לשאר ההתחייבויות. מנגד הזכות של החברה שמעוגנת בחוזה להשתמש בנכס בשנים הקרובות היא נכס ששווה כסף וגם אותו צריך להכניס למאזן ביחד עם שאר הנכסים של החברה. בסופו של דבר גובה ההתחייבות שווה לגובה הנכס זכות שימוש והם מקזזים אחד את השני ולכן המאזן נשאר מאוזן.
דוגמה מספרית להמחשת השינויים
נניח שחברת X חוכרת מרכז לוגיסטי (מרלו"ג) בחוזה ל-10 שנים, בתמורה ל-100 ש"ח בשנה.
- לפני IFRS 16: החברה הייתה רושמת הוצאות שכירות של 100 ש"ח בכל שנה בדוח רווח והפסד. המאזן לא הושפע מהחכירה.
- אחרי IFRS 16:
- רישום התחייבות: 1,000 ש"ח (100 ש"ח * 10 שנים), בהיוון לערך נוכחי.
- רישום נכס זכויות שימוש: 1,000 ש"ח, שיופחת לאורך 10 השנים.
- רישום הוצאות פחת של 100 ש"ח בכל שנה בדוח רווח והפסד.
בעיות ועיוותים הנגרמים מהתקן
התקן עלול ליצור מספר אתגרים ועיוותים בדוחות הכספיים:
- הוצאות ריבית רעיונית: ההתחייבות לחכירה מצריכה חישוב ורישום של הוצאות ריבית רעיונית. בגלל שהחכירה נרשמת כהתחייבות צריך להפריש ריבית תיאורטית כחלק מהטיפול החשבונאי בהתחייבות. בפועל הריבית הזו אינה תזרימית ולא משקפות הוצאה אמיתית, אך פוגעות בשורה התחתונה בדוח רווח והפסד.
- ניפוח ה-EBITDA: הוצאות השכירות, שהן הוצאות תפעוליות במהותן, נרשמות כהפחתה וריבית. הוצאות אלו מנוטרלות בחישוב ה-EBITDA, מה שמוביל לניפוח המדד ולא בהכרח משקף את הפעילות התפעולית האמיתית.
- עיוות יחסי מינוף: רישום ההתחייבויות מנפח את המאזן ועלול ליצור רושם של עלייה במינוף הפיננסי של החברה, אף על פי שאין שינוי אמיתי בהתחייבויות החיצוניות.
- חוסר התאמה בין הוצאות השכירות להפחתות: הוצאות השכירות בפועל יכולות להיות שונות מהותית מההפחתות שנרשמות בשנה מסויימת, תלוי בשיטת החישוב של ההפחתה והיוון התשלומים.
דרכי התמודדות עם השפעת התקן
אז כדי להתגבר על הבעיות האלה נרצה בחלק מהמקרים לנטרל את השפעת התקן על הדוחות הכספיים, כיצד נעשה זאת?
חברות המספקות נתונים מנוטרלים
חלק קטן מהחברות (להערכתי פחות מ-10%) עושות עבורנו את העבודה הקשה ומציגות בדוח הדירקטוריון את התוצאות הכספיות בנטרול השפעת IFRS 16 בנוסף לתוצאות הרגילות לפי התקן. דוגמה לכך היא רשת מועדוני הכושר הולמס פלייס, המציגה את הנתונים בצורה נוחה ונגישה.
אפשר לראות בתמונות המצורפות מדו"ח Q1 2024 את הפער במאזן (נכסים, התחייבויות והון):
וגם בדוח רווח והפסד:
ביצוע התאמות ידניות
עבור רוב החברות, שלא עושות עבורנו את העבודה, נאלץ לבצע את ההתאמות בעצמנו. אציג את ההתאמות לרווח אבל על אותו עיקרון אפשר לבצע התאמות לכל סעיף רלוונטי בדוח:
- החזרת הוצאות הפחת והריבית: נוסיף לרווח הנקי את הוצאות הפחת והריבית שנרשמו לפי התקן בגין נכס זכויות השימוש והתחייבות החכירה.
- חיסור תשלומי החכירה השנתיים בפועל: נחסיר מהרווח הנקי את תשלומי השכירות השנתיים שיצאו בפועל, כפי שהיו נרשמים לפי התקן הקודם (IAS 17).
בסך הכל הנוסחא היא:
רווח נקי מנוטרל IFRS 16 = רווח נקי מדווח + הוצאות פחת + הוצאות ריבית – תשלומי שכירות בפועל.
דוגמה: חישוב ההתאמה בחברת מקס סטוק
ניקח כדוגמה את חברת מקס סטוק בדוח השנתי לשנת 2023:
- רווח נקי מדווח (לפי תקן IFRS 16): 92 מיליון ש"ח.
- הוצאות פחת על נכס זכויות שימוש: 62 מיליון ש"ח.
- הוצאות ריבית על התחייבות חכירה: 24 מיליון ש"ח.
- תשלומי שכירות בפועל: 56 מיליון ש"ח.
חישוב הרווח הנקי בנטרול IFRS 16:
רווח נקי מנוטרל = 92 + 62 + 24 – 56 = 122 מיליון ש"ח
כלומר, הרווח הנקי של מקס סטוק בנטרול השפעת התקן הוא 122 מיליון ש"ח, גבוה בכ-32% מהרווח המדווח.
מציאת הנתונים הדרושים
ברוב המקרים הנתון של תשלומי השכירות בפועל יופיע בצורה מפורשת או כמעט מפורשת בדוח השנתי, ובחלק מהמקרים גם בדוחות רבעוניים, מה שמקל על החישוב.
עבור החברות שלא מציגות את הנתון של דמי השכירות בפועל בצורה מפורשת ניתן לחלץ אותו מדוח תזרים מזומנים ( מופיע מיד אחרי דוח רווח והפסד). בדוח התזרים בסעיפי התזרים מזומנים מפעילות השקעה או מפעילות מימון (משתנה בין החברות) יופיע סעיף בשם "השקעה בהסכמי חכירה" או משהו בסגנון הזה (הניסוח לא אחיד בין החברות). הנתון הזה מייצג את התזרים שיצא בפועל מהחברה תמורת התשלום על דמי החכירה. את הנתון הזה אפשר להציב במשוואה שהצגנו קודם וכך לנטרל את השפעת התקן על הרווח.
בתמונה ניתן לראות איך זה מוצג בדוח השנתי לשנת 2023 של סאני תקשורת
אתגרים נוספים
- התחייבויות נוספות: בחוזים מסוימים יש התחייבויות לתשלומים גדולים בסוף התקופה (כגון החזרת הנכס לקדמותו). סעיפים מהסוג הזה נפוצים למשל בהסכם חכירת מטוס, אבל עשויים להופיע בכל הסכם חכירה, כולל נדלן. תשלומים אלו לא יופיעו בתזרים השוטף אך כן בהתחייבויות. התשלומים האלה הם התחייבות אמיתית ומייצגת ויש להתחשב בהם. לא תמיד זה מצויין בדוח וצריך לברר עם ההנהלה שזה לא קורה או לעשות בדיקות בשוק.
- חוסר שקיפות בדיווח: ישנן חברות שאינן מפרסמות את הוצאות הפחת בגין נכס זכויות שימוש, אף שזה נדרש לפי התקן אבל אין יותר מדי אכיפה על זה ולכן זה בכל זאת קיים, חברות שעושות שיערוכים של נכסי זכות שימוש ועוד כל מיני מקרים חריגים שלא מאפשרים לעשות את ההתאמות הללו. במקרים אלו, קשה לבצע את ההתאמות ויש צורך בבירור נוסף מול החברה. ראוי לציין שאלה באמת חריגים וברוב מוחלט של המקרים זה מתאפשר.
סיכום ומסקנות
תקן IFRS 16 נועד להגביר את השקיפות בדיווחים הכספיים, ואכן נותן זווית נוספת שהייתה חסרה עד כניסתו לתוקף, אך יחד עם זאת עלול ליצור עיוותים ותסבוכות בהבנת התוצאות האמיתיות של החברה. כדי לקבל תמונה מדויקת ומנוטרלת מהשפעות התקן:
- בצעו התאמות ידניות: החזירו את הוצאות הפחת והריבית לרווח הנקי וחסרו את תשלומי השכירות בפועל.
- בדקו את הדוחות הכספיים: חפשו את הנתונים הדרושים בדוח הרווח והפסד, בדוח התזרים ובביאורים.
בסופו של דבר, הבנה מעמיקה של השפעות IFRS 16 והתאמות נדרשות תאפשר לכם לקבל החלטות מושכלות יותר ולקבל תמונת מצב מדוייקת יותר על מצבה הפיננסי האמיתי של החברה.
תודה לידידי גלעד מנדל שעזר לי להבין את התקן בצורה טובה יותר.
"המידע הכלול בסקירה זו מהווה אינפורמציה ראשונית וחלקית בלבד, לכותב עשויה להיות החזקה בניירות המוזכרים בתיקו האישי או בתיקים המנוהלים על ידו. סקירה זו ו/או המידע אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל קורא. אין לראות בסקירה זו הצעה, המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך או בכל מוצר פיננסי אחר. עורך סקירה זו אינו בעל רישיון והוא מחזיק/עשוי להחזיק בנייר הערך המצוין בסקירה זו. האמור בסקירה זו נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים אשר לא נבדק על ידי עורך סקירה זו. במידע הכלול בסקירה זו עלולות להיות טעויות ו/או שינויי שוק ו/או שינויים אחרים. כמו כן, המידע כולל תחזיות, הערכות ומידע אחר צופה פני עתיד שמידת התממשותם אינה ודאית כלל. העובדות והנתונים המפורטים במסגרת המידע הנמסר זה הינם כפי שידוע (as is), ללא כל ודאות או מתן התחייבות לדיוקם, או לכך שהציפיות וההערכות המתוארות אכן יתממשו, ותוצאות ציפיות והערכות אלו עשויות להיות שונות באופן מהותי מהתוצאות המתוארות במסגרת המידע. עורך הסקירה אינו לוקח על עצמו כל אחריות שהיא לכל הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שיגרמו למי שמסתמך על האמור בסקירה זו, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינם מתחייבים כי שימוש במידע הכלול בסקירה זו עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו"